36 Tahun Hidup Tak Guna Duit Tunai, Lelaki Berjaya Beli 3 Rumah Kediaman

Sama ada terlalu bijak atau kedekut, tapi lelaki ini hidup tanpa menggunakan duit tunai selama 36 tahun dan akhirnya kini mampu membeli 3 rumah idaman dan saham bernilai lebih sejuta.sajagempak.com - 36 Tahun Hidup Tak Guna Duit Tunai, Lelaki Berjaya Beli 3 Rumah Kediaman

Kedengaran seakan mustahil tetapi seorang lelaki dari Jepun mampu meneruskan hidupnya tanpa menggunakan wang tunai sejak 36 tahun lalu apabila hanya berbelanja dengan baucar terkumpul.

World of Buzz melaporkan, Kiriya Hiroshi, 71, melakukannya dengan cara membuat pelaburan saham di ratusan syarikat sejak berusia 35 tahun.

Di pasaran saham Jepun, terdapat sistem yang membolehkan pelabur menerima baucar sebagai ganjaran hasil pelaburan dibuat.

sajagempak.com - 36 Tahun Hidup Tak Guna Duit Tunai, Lelaki Berjaya Beli 3 Rumah Kediaman

Kiriya mengumpul baucar yang diperolehnya itu untuk membeli pelbagai keperluan seperti beras, minyak, pakaian, kasut atau makan di restoran.

Dompetnya juga tidak diisi dengan wang tunai sebaliknya berisi baucar terkumpul yang diterimanya .

Tabiat Kiriya adalah merancang perbelanjaan dengan bijak dan tidak akan sesekali berbelanja melebihi nilai baucar dimilikinya. Kiriya juga lebih selesa hidup sederhana dan tidak bermewah malah menggunakan basikal untuk bergerak ke sesuatu tempat.

sajagempak.com - 36 Tahun Hidup Tak Guna Duit Tunai, Lelaki Berjaya Beli 3 Rumah Kediaman

Lelaki itu turut menyewakan beberapa bilik di rumahnya kepada penyewa bagi menambah pendapatan dan sebagai langkah penjimatan.

Hasilnya, Kiriya berjaya membeli tiga rumah diidamkan dan sehingga kini, nilai sahamnya mencecah 300 juta Yen (kira-kira RM1.2 juta).

Ia adalah hasil pelaburannya di 900 syarikat yang memberi baucar lumayan setiap tahun. –

Sumber: Harian Metro

Facebook Comments Box