4 Sekeluarga Ditemui Berpelukan Dalam Bilik Air Rumah Teres Yang Hangus Terbakar

EMPAT sekeluarga ditemui selamat oleh bomba di dalam bilik air di tingkat atas sebuah rumah teres dua tingkat yang terbakar di Jalan Setia Perdana, Bandar Setia Alam, dekat Shah Alam, hari ini.sajagempak.com - Rumah Teres Terbakar, Empat Sekeluarga Ditemui Selamat Berpelukan Dalam Bilik Air

Penolong Pengarah Operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Selangor, Hafisham Mohd Noor berkata, bomba menerima panggilan pada 2.18 pagi dan tiba di lokasi sejauh 18 kilometer itu pada 2.37 pagi.

“Sewaktu bomba sampai, kita dapati kebakaran di tingkat bawah rumah teres dua tingkat dan bomba dimaklumkan ada mangsa, namun tidak tahu jumlahnya.

“Jadi, pasukan dibahagi kepada dua, satu penyelamatan, satu lagi pemadaman. Pasukan penyelamatan buat pemadaman untuk memasuki ke rumah atas dan mencari mangsa.

“Bomba menemui empat sekeluarga (suami isteri serta dua anak) di dalam bilik air di bilik tidur utama dalam keadaan berpelukan dan basah disebabkan peluh serta hampir sesak nafas.

sajagempak.com - Rumah Teres Terbakar, Empat Sekeluarga Ditemui Selamat Berpelukan Dalam Bilik Air

“Namun, bomba berjaya menyelamatkan mereka,” katanya ketika dihubungi.

Hafisham berkata, ketika kerja mencari dan menyelamat, tiada kedengaran suara jeritan meminta tolong atau tangisan kedengaran.

“Mangsa diam saja, kami bertawakal dan berserah pada Tuhan supaya kami dapat temui mereka dalam keadaan selamat dan dimaklumkan keluarga berkenaan kini dirawat di sebuah hospital swasta berhampiran,” katanya.

sajagempak.com - Rumah Teres Terbakar, Empat Sekeluarga Ditemui Selamat Berpelukan Dalam Bilik Air

Beliau berkata, kerja pemadaman kebakaran selesai sepenuhnya pada 4.20 pagi.

“Operasi membabitkan 25 pegawai dan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Kota Anggerik dengan bantuan BBP Kapar dan BBP Sungai Pinang,” katanya. – Harian Metro

Facebook Comments Box