‘Berapa sangat la harga sayur tu..” – Wanita Tua Dikasari Peniaga Lelaki Tanpa Belas Kasihan Kerana Mencuri Sayur

‘Berapa sangat la harga sayur tu..” – Wanita Tua Dikasari Peniaga Lelaki Tanpa Belas Kasihan Kerana Mencuri Sayur. Siapapun akan rasa marah kalau melihat seorang wanita warga emas berusia 60 tahun dilayan buruk dan dikasari oleh orang. Lagi-lagi kalau warga emas itu seorang yang kehidupannya naif dan serba kekurangan.sajagempak.com - ‘Berapa sangat la harga sayur tu..” - Wanita Tua Dikasari Peniaga Lelaki Tanpa Belas Kasihan Kerana Mencuri Sayur

Satu video yang dimuatnaik oleh seorang pengguna twitter telah menjadi tular dalam masa singkat. Dalam video berkenaan wanita yang dikenali sebagai Rubingah telah dikasari dan dipukul oleh seorang peniaga kerana mencuri sayur.

Memang betul perbuatan mencuri itu salah tetapi, tindakan peniaga ini juga telah melampau batas. Siapa tak berang melihat Rubingah merayu-rayu dan minta maaf tapi tidak dipedulikan.

sajagempak.com - ‘Berapa sangat la harga sayur tu..” - Wanita Tua Dikasari Peniaga Lelaki Tanpa Belas Kasihan Kerana Mencuri Sayur

Menurut Detik News, Rubingah ini tinggal sebatang kara, dia dah lama bercerai dengan suaminya. Rumah yang dia tinggal tiada elektrik, beberapa puluh tahun lalu anak dan suaminya tinggalkannya.

Perwatakannya mula berubah sejak penceraian, kata jiran, dia susah nak diajak berborak, dan dia selalu keluar dari rumah tanpa hala tuju.

sajagempak.com - ‘Berapa sangat la harga sayur tu..” - Wanita Tua Dikasari Peniaga Lelaki Tanpa Belas Kasihan Kerana Mencuri Sayur

Hidupnya susah, dia kadang-kadang ambil upah jadi tukang urut untuk menyara hidupnya, kadang-kadang dia minta bantuan makanan daripada tetangga.

Berikutan dengan insiden yang terjadi kepadanya di Pasar Potrojayan, Indonesia. Pihak polis telah berjaya menahan si pelaku.

Disebabkan tular video itu juga ramai pihak yang datang memberikan bantuan kepada Rubingah. Rata-rata netizen terkilan dengan sikap pelaku tu.

Berapa sangatlah harga sayur tu – Netizen

sajagempak.com - ‘Berapa sangat la harga sayur tu..” - Wanita Tua Dikasari Peniaga Lelaki Tanpa Belas Kasihan Kerana Mencuri Sayur sajagempak.com - ‘Berapa sangat la harga sayur tu..” - Wanita Tua Dikasari Peniaga Lelaki Tanpa Belas Kasihan Kerana Mencuri Sayur

VIDEO:

Allahu kalau dia curi duit RM 1000, handphone ke, atau barang berharga tu lain lah, ini sayur je, lepastu cuba lah berperikemanusiaan sikit, orang tu lapar.

Perbuatan mencuri memang salah tetapi jangan lah sampai kita nak menghukum tanpa bersikap belas kasihan terhadap orang lebih-lebih lagi kepada wanita tua yang tidak terdaya.

Facebook Comments Box