Budak ‘Bergurau Kasar’ Dengan Cikgu Apabila Menjawab Soalan Ditanya [VIDEO]

Bahasa Jawa adalah merupakan bahasa pertuturan yang digunakan penduduk suku bangsa Jawa terutama di sesetengah bahagian seperti Banten, Jawa Barat, Jawa Tengah dan Jawa Timur di Indonesia. Bukan itu sahaja, bahasa ini juga terbahagi kepada dua, iaitu Ngoko dan Kromo. Meskipun ia merupakan bahasa yang berasal dari Indonesia, namun masih terdapat sesetengah rakyat Malaysia yang turut fasih terhadap bahasa ini.Budak ‘Bergurau Kasar’ Dengan Cikgu Apabila Menjawab Soalan Ditanya [VIDEO] - sajagempak.com

Pada beberapa waktu yang lalu, tular sebuah video yang dimuat naik oleh satu akaun di laman Instagram yang dikenali sebagai @gelak_sakan.my dimana terdapat seorang guru wanita yang kelihatan sedang bersama anak muridnya di sebuah taska.

Menerusi posting berkenaan, guru itu telah bertanyakan satu soalan kepada pelajar terbabit.

Budak ‘Bergurau Kasar’ Dengan Cikgu Apabila Menjawab Soalan Ditanya [VIDEO] - sajagempak.com

”Boleh cakap Jawa tak?” tanya guru berkenaan. Namun begitu, lain pula yang jadi apabila kanak-kanak perempuan itu telah memberikan jawapan yang berbeza daripada yang diharapkan. “Jawa”, kata pelajar terbabit.

Meskipun singkat, namun ternyata jawapan budak berkenaan telah mencetuskan gelak tawa warga netizen yang melihat video berkenaan.Budak ‘Bergurau Kasar’ Dengan Cikgu Apabila Menjawab Soalan Ditanya [VIDEO] - sajagempak.com

Rata-rata warga netizen turut meninggalkan komen yang menyokong tindakan kanak-kanak terbabit. “Betul lah tu budak tu cakap”, kata salah seorang warga netizen yang memberikan komen dengan nada jenaka.

VIDEO:

Video perkongsian tersebut telrah mendapat perhatian ramai hingga mendapat  beratus ribu tontonan dan rata-rata netizen terhibur dan tergelak mendengar jawapan murid ini.

Antara komen-komen netizen:Budak ‘Bergurau Kasar’ Dengan Cikgu Apabila Menjawab Soalan Ditanya [VIDEO] - sajagempak.com

 

Kredit: HCL

Facebook Comments Box