Dulu Pilot Bawa Kapal Terbang, Kini Pandu Van Jenazah

Dulu Pilot Bawa Kapal Terbang, Kini Pandu Van Jenazah. Sejak pendemik Covid-19 melanda seluruh dunia, banyak sektor komersial terjejas teruk. Antara yang sangat ketara sudah tentu sektor penerbangan kerana hampir seluruh dunia menyekat pergerakkan secara bebas rakyatnya ke luar negara masing-masing.sajagempak.com - Dulu Pilot Bawa Kapal Terbang, Kini Pandu Van Jenazah

Oleh sebab itu, ramai juruterbang dan juga krew kapal terpaksa diberhentikan ataupun mengambil cuti tanpa gaji disebabkan syarikat penerbangan juga mengalami kerugian.

Hal ini samalah seperti dihadapi oleh seorang juruterbang pesawat komersial yang sudah 11 tahun berkhidmat dalam bidang tersebut. Ahmad Rashidi Mohd Nazri, 37 telah memilih untuk menjadi ‘pilot’ didarat pula selepas terkesan dengan pendemik ini.

Menerusi Facebook Mohd Zulhairi Zainol yang juga merupakan pengasas Amalteam iaitu sukarelawan menguruskan jenazah golongan tidak berkemampuan telah menceritakan berkenaan ‘pilot’ baharu van jenazahnya.

sajagempak.com - Dulu Pilot Bawa Kapal Terbang, Kini Pandu Van Jenazah

Menurut sumber, Ahmad Rashidi merupakan seorang sukarelawan baharu yang menyertai Amalteam bagi membawa jenazah ke destinasi yang dituju. Pada hari tersebut, dia bertugas untuk menghantar satu jenazah dari Selayang menuju ke Melaka.

Dia turut mengagumi juruterbang itu yang langsung tidak kekok menguruskan jenazah dan tidak memilih sebarang pekerjaan walaupn sedang berdepan cabaran dalam kerjaya.

Ketika ditemu bual Harian Metro, Rashidi memaklumkan bahawa sejak Julai lalu dia kembali ke tanah air dan meneruskan kehidupan sambil mencari peluang lagi untuk kembali menyarung seragam juruterbang yang sudah sebati dengan jiwanya.

sajagempak.com - Dulu Pilot Bawa Kapal Terbang, Kini Pandu Van Jenazah

Dia yang sebelum ini bertugas di sebuah syarikat penerbangan komersial terkemuka yang berpangkalan di Abu Dhabi, Emriah Arab Bersatu (UAE) telah menyertai skim pemberhentian kakitangan susulan pandemik Covid-19.

“Jika sebelum ini saya sibuk terbang ke merata destinasi seluruh dunia namun selepas berhenti kerja, banyak masa terluang dan saya anggap ini adalah waktu terbaik untuk mencari saham akhirat.”

sajagempak.com - Dulu Pilot Bawa Kapal Terbang, Kini Pandu Van JenazahWalaupun sudah tidak bergelar juruterbang, namun dia puas dengan apa yang dilakukan kepada masyarakat kini. Dia juga berharap keadaan akan kembali pulih dan dapat meneruskan kerjaya sebagai pilot pada masa akan datang.

Semoga Allah meredhaimu
Susulan perkongsian tersebut di Facebook sumber, Rata-rata warganet telah meninggalkan komen diruangan tersebut dengan memuji apa yang dilakukan oleh juruterbang itu dan mendoakan agar urusannya terus dipermudahkan kelak.

sajagempak.com - Dulu Pilot Bawa Kapal Terbang, Kini Pandu Van JenazahSemoga lahir lebih ramai sukarelawan seperti ini, terbaik abam Pilot

sajagempak.com - Dulu Pilot Bawa Kapal Terbang, Kini Pandu Van Jenazah

Sumber : Harian Metro, Oh My Media

 

Facebook Comments Box