Hati-hati Dengan Ulat Ini Khasnya Rumah Yang Ada Anak Kecil

Dalam setiap rumah kemungkinan kita akan ada menemui pelbagai jenis hidupan lain yang masuk tanpa diundang seperti cicak, nyamuk dan juga haiwan berbahaya seperti kala jengking, lipan dan ular.sajagempak.com - Hati-hati Dengan Ulat Ini Khasnya Rumah Yang Ada Anak Kecil

Budak-budak yang masih kecil mempunyai kecendrungan untuk memegang apa-apa sahaja yang menarik minat mereka tanpa tahu sama ada ianya boleh dipegang, berbahaya atau tidak. Ada juga hidupan yang kita tak kisah dan tak takut untuk pegang tapi kadangkala boleh membahayakan seperti yang terjadi kepada bayi berusia 12 bulan ini

Perkara ini terjadi kepada seorang bayi yang berusia 12 bulan, Lucas yang telah mengutip seekor ulat gonggok dan menggigitnya.

sajagempak.com - Hati-hati Dengan Ulat Ini Khasnya Rumah Yang Ada Anak Kecil

“Dia tiba-tiba menangis dan meraung malah bibirnya mula membengkak. Lucas segera dibawa ke bilik kecemasan di hospital,” kata ibu saudaranya, Stephanie.

sajagempak.com - Hati-hati Dengan Ulat Ini Khasnya Rumah Yang Ada Anak Kecil

 

Menerusi posting tersebut, dia memuat naik gambar Lucas apabila bibirnya membengkak. Bayi kecil itu dalam keadaan sengsara dan bibirnya kelihatan sangat menyakitkan setelah menderita apabila menggigit ulat itu.

sajagempak.com - Hati-hati Dengan Ulat Ini Khasnya Rumah Yang Ada Anak Kecil sajagempak.com - Hati-hati Dengan Ulat Ini Khasnya Rumah Yang Ada Anak Kecil

“Saya tidak tahu bahawa perkara ini akan terjadi kerana Lucas pernah menyentuh dengan ulat berkenaan sebelum ini. Kisah ini adalah untuk memberi pengajaran kepada ibu bapa,” kata Stephanie.

Australia mempunyai 2,000 spesies ulat gonggok dan kebanyakannya tidak berbahaya namun ia akan mengeluarkan bau toksik yang busuk apabila berasa terancam.

 

“Lucas telah dibenarkan pulang ke rumah dan dijaga oleh ibunya. Posting tersebut telah mendapat kebenaran daripada ibunya dan dapat menyedarkan tentang bahayanya ulat gonggok,” ujar Stephanie.

sajagempak.com - Hati-hati Dengan Ulat Ini Khasnya Rumah Yang Ada Anak Kecil
Ulat Gonggok

Mohon hati-hati khususnya mereka yang ada anak kecil di rumah ya!
Memandangkan ulat ni banyak di malaysia especially waktu hujan atau banjir, (Di Malaysia orang panggil ulat gonggok). Nama dia millipede. Ulat ni tidak beracun tapi dia boleh mengeluarkan toxin yang menyebabkan reaksi allergi yang teruk pada sesetengah orang.

 

 

 

Facebook Comments Box