Helikopter Terhempas Di Miri, Pilot Dan Penumpang Dilaporkan Selamat

MIRI: Sebuah helikopter milik Sabah Air Aviation Sdn Bhd dilaporkan terhempas di daerah Marudi dekat sini petang pada Sabtu.sajagempak.com - Helikopter Terhempas Di Miri, Pilot Dan Penumpang Dilaporkan Selamat

Difahamkan, helikopter dengan nombor pendaftaran 9M-AZK semasa kejadian membawa lima individu terdiri daripada dua juruterbang dan tiga pegawai Jabatan Ukur dan Pemetaan Malaysia (JUPEM).

Pesawat dikatakan berlepas dari Marudi ke Base Camp JUPEM kira-kira jam 4.04 petang.

Perkhidmatan Bomba dan Penyelamat Lapangan Terbang (AFRS) dimaklumkan mengenai helikopter terbabit terhempas oleh pegawai JUPEM kira-kira jam 6.07 petang.

sajagempak.com - Helikopter Terhempas Di Miri, Pilot Dan Penumpang Dilaporkan Selamat

Ketua Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia Zon 6 Miri Penguasa Kanan Bomba I Law Poh Kiong ketika dihubungi mengesahkan mengenai kejadian terbabit.

Bagaimanapun beliau belum menerima maklumat lebih lanjut mengenai kejadian terbabit daripada Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Malaysia (CAAM).

sajagempak.com - Helikopter Terhempas Di Miri, Pilot Dan Penumpang Dilaporkan Selamat

“Kedua-dua juruterbang dalam keadaan selamat, maklumat terkini semua mangsa telah dibawa keluar ke Marudi menggunakan jalan darat oleh JUPEM,” katanya.

VIDEO:

FEB 2 | Helikopter Bell206 Terhempas Di Marudi

1. Helikopter Bell206 Terhempas Di Marudi2. GPS Sedia Kemudahan Untuk Rakyat3. Mayat Lelaki Ditemui Di Jalan Pujut, Miri

Dikirim oleh TVSarawak News pada Sabtu, 01 Februari 2020

Sementara itu, Timbalan Ketua Menteri selaku Pengerusi Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri Sarawak Datuk Amar Douglas Unggah Embas ketika dihubungi sekitar jam 10 malam memberitahu beliau telah dimaklumkan mengenai kejadian itu namun belum menerima sebarang maklumat rasmi daripada pihak berkuasa terlibat.

Sumber: Utusan Borneo

Facebook Comments Box