Ikan Paus Terbelit Tali Meminta Tolong Sekumpulan Nelayan Untuk Bebaskannya [VIDEO]

Satu kejadian yang kelihatan aneh dan ‘rare’ berlaku apabila seekor ikan paus yang terperangkap aapbila badannya terbelit tali mendekati sekumpulan nelayan yang sedang memancing di perairan Sarawak.sajagempak.com -  Ikan Paus Terbelit Tali Meminta Tolong Sekumpulan Nelayan Untuk Bebaskannya [VIDEO]

Ikan paus itu dilihat berenang mendekati bot kumpulan lelaki berkenaan seolah-olah meminta pertolongan bagi menanggalkan tali yang tersangkut di badannya.

Kumpulan lelaki terbabit lantas menarik ikan paus itu merapati bot mereka sebelum memotong tali yang tersangkut menggunakan sebilah parang.

Sebelum beredar, ikan paus itu mengibas-ngibas ekornya pada permukaan laut sebagai tanda penghargaan dan mengucapkan selamat jalan kepada mereka.

sajagempak.com -  Ikan Paus Terbelit Tali Meminta Tolong Sekumpulan Nelayan Untuk Bebaskannya [VIDEO]

Kejadian dirakam dan dimuat naik di laman sosial Facebook itu lantas mendapat perhatian warga maya.

Rata-rata warga maya memuji sikap kumpulan pemancing berkenaan yang dianggap sebagai perbuatan sangat mulia.

sajagempak.com -  Ikan Paus Terbelit Tali Meminta Tolong Sekumpulan Nelayan Untuk Bebaskannya [VIDEO]

Norjanatulhafiza Rusli Alhamdulillah menulis, “Terima kasih kepada yang membantu. Ikan tu pun tau ucap terima kasih dengan cara dia.”

Kata Yasmi Ismail, “Jutaan terima kasih buat semua yang bersusah payah menyelamatkan makhluk ALLAH tersebut. Semoga ALLAH jua menyelamatkan kehidupan anda. Sepantai kasih selaut sayang. Semoga cita rasa sayang tetap utuh dalam diri sesama makhluk ALLAH.”

VIDEO:

Terima kasih kepada sekumpulan kaki pancing yang baik hati ini.

 

 

Facebook Comments Box