Jumpa Duit Syiling Terbiar Tak Tahu Asal Usul, Jangan Kutip Takut Terkena Sihir

Pernahkah anda berjalan-jalan dan terjumpa duit syiling di jalan atau mana-mana tempat? Apayang anda lakukan, adakah anda akan mengambilnya atau membiarkan saja di situ?sajagempak.com - Jumpa Duit Syiling Terbiar Tak Tahu Asal Usul, Jangan Kutip Takut Terkena Sihir

Kebanyakan orang menganggap jika terjumpa duit syiling terbiar di jalan atau atas lantai ia petanda rezeki yang baik. Namun anda mungkin perlu mempertimbangkan untuk mengutip duit tersebut kerana risiko anda terkena sihir atau buatan ilmu hitam.

Seorang pemuda Dean di Twitter berkata, jika terjumpa duit syiling di depan pintu rumah, halaman rumah, di sebelah kereta atau tidak diketahui asal usulnya, jangan sesekali kutip.

“Sebagai contoh nak masuk kereta tiba-tiba ada syiling atas lantai sebelah kereta sedangkan semasa turun kereta, tiada pun di situ.

sajagempak.com - Jumpa Duit Syiling Terbiar Tak Tahu Asal Usul, Jangan Kutip Takut Terkena Sihir

“Jika keluar rumah tiba-tiba ternampak syiling di hadapan rumah, jangan terus ambil ya. Zaman sekarang orang nak sihir macam-macam cara,” catat Dean di Twitter.

Katanya ada yang cuba melakukan perbuatan khianat dengan cara khurafat, menyebabkan individu yang terkena sihir jatuh sakit.

“Jangan sesekali cuba sentuh (duit syiling) sekiranya tiada keyakinan diri dan doa-doa pendinding diri, sebaliknya sapulah dan terus buang,” tambahnya.

Katanya sihir boleh dibatal dengan mengamalkan doa daripada petikan ayat al-Quran, berserta ramuan campuran limau nipis dan garam kasar.

 

Seorang pengikut di ruangan komen berkata situasi itu kebiasaannya terjadi di kalangan peniaga yang bersaing sesama sendiri.

“Selalunya sihir ini diguna peniaga yang dengkikan peniaga. Di kedai kalau jumpa duit syiling mereka tak berani kutip. Habis tidak ada orang (pelanggan) mereka sapu dan buang,” catat Deen Dang.

p/s: Biasa kalau jumpa duit syiling depan rumah, selalu ambil je..

Facebook Comments Box