Kelopak Mata Anak 6 Tahun Terkoyak Akibat Terkena Besi Penggantung Rak Pakaian Di Shopping Mall

SE0RANG budak perempuan yang riang dan ceria mengalami kesan parut seumur hidup apabila kelopak matanya terkoyak selepas dia terjatuh dan mukanya terkena rak pakaian di sebuah premis.sajagempak.com - Kelopak Mata Anak 6 Tahun Terkoyak Akibat Terkena Besi Penggantung Rak Pakaian Di Shopping Mall

Cecilia Chen, enam tahun, hampir buta gara-gara insiden itu yang mana dia pergi membeli-belah bersama neneknya di gedung Chatswood Chase di Lower North Shore, Sydney, Australia minggu lalu.

Kanak-kanak itu yang baru meraikan ulang tahunnya tiga hari sebelum kejadian mahu membeli baju berwarna merah jambu, justeru neneknya membawa Cecilia ke premis Kmart.

Ketika nenek Cecilia sedang melihat baju-baju yang dipamerkan, kanak-kanak itu ternampak baju merah jambu yang digantung dan melompat untuk mengambilnya.

sajagempak.com - Kelopak Mata Anak 6 Tahun Terkoyak Akibat Terkena Besi Penggantung Rak Pakaian Di Shopping Mall

Keadaan kanak-kanak itu yang cedera akibat terkena rak pakaian.

Dia bagaimanapun tidak dapat mengawal badannya dan terjatuh, menyebabkan mata kanannya cedera terkena cangkuk besi di bahagian rak bawah.

Kelopak mata Cecilia, termasuk bulu matanya terkopek dan dia meraung kesakitan.

Ibunya, Jill Huang bergegas datang dari tempat kerja sebelum ambulans membawa mereka ke Hospital Kanak-kanak Randwick.

 

Selepas menunggu selama tujuh jam, Cecilia menjalani pembedahan kelopak mata selama empat jam pada malam itu, tetapi ibunya berkata keadaannya tidak akan sama seperti sebelum ini.

Mengimbas kembali kemalangan yang berlaku pada 8 Januari itu, Huang memberitahu Daily Mail: “Cecilia nak beli baju merah jambu dan neneknya membantu dia mencari saiz yang sesuai.

“Cecilia ternampak baju merah jambu tergantung di satu rak tinggi dan cuba mencapainya tetapi ia terlalu tinggi sehingga dia hilang keseimbangan dan jatuh pada rak yang lebih rendah.

“Semuanya berlaku secara tiba-tiba. Neneknya tak dapat buat apa-apa untuk menghalangnya,” katanya.

sajagempak.com - Kelopak Mata Anak 6 Tahun Terkoyak Akibat Terkena Besi Penggantung Rak Pakaian Di Shopping Mall

Kejadian melibatkan kanak-kanak ini berlaku pada minggu lalu. Huang berkata anak perempuannya menjalani pembedahan plastik untuk memperbaiki otot kelopak mata dan kelenjar lacrimal.

“Nasib baik bola matanya tidak rosak, tetapi masa yang lama akan diambil untuk melihat Cecilia kembali normal.

“Kelopak mata kanannya akan ‘jatuh’, kecil dan tidak kelihatan sama. Dia sangat sedih dan takut,” katanya.

Huang kini sedang berkempen supaya Kmart menggunakan rak pakaian lebih selamat untuk kanak-kanak. Kmart pula sedang menyiasat kemalangan itu.

sajagempak.com - Kelopak Mata Anak 6 Tahun Terkoyak Akibat Terkena Besi Penggantung Rak Pakaian Di Shopping Mall

Seorang jurucakap memberitahu Daily Mail: “Di Kmart Australia keselamatan pelanggan dan keluarga mereka adalah keutamaan kami.

“Kami dalam proses untuk meninjau sebarang kecederaan yang dialami oleh pelanggan atau staf di kedai kami dan kami sedang meneliti pilihan keselamatan untuk mengurangkan risiko kecederaan yang terjadi pada masa depan.

“Kami saling berhubung dengan keluarga pelanggan secara langsung berhubung kejadian ini dan Cecilia dan keluarganya sentiasa dalam ingatan sepanjang proses pemulihan,” katanya.

Sumber: mStar

Facebook Comments Box