Kucing Menemui Ular Hitam Berkepala Dua Yang Hidup Dan Membawanya Ke Ruang Tamu

Seekor kucing peliharaan sebuah keluarga di Palm Harbor telah membuatkan keluarga pemiliknya terkejut besar apabila membawa sesuat masuk ke dalam rumah.Kucing Menemui Ular Hitam Berkepala Dua Yang Hidup Dan Membawanya Ke Ruang Tamu - sajagempak.com

Menurut Kay Rogers, kucing milik anak perempuan mereka yang dinamakan sebagai Olive itu telah menggonggong seekor ular ke ruang tamu, namun kemudian anak mereka perasan sesuatu yang pelik pada ular tersebut daa memberitahu mereka ular itu berkepala dua!

Kay Rogers menyangkakan anak bergurau apabila dengar kata-kata anaknya itu, tetapi kemudiannya menyedari ianya adalah benar apabila melihat sendiri ular tersebut.

“Pada mulanya saya ingatkan anak saya bergurau apabila mengatakan Olive menggonggong ular hitam berkepala dua, tetapi apabila melihatnya sendiri, saya jadi kagum.Kucing Menemui Ular Hitam Berkepala Dua Yang Hidup Dan Membawanya Ke Ruang Tamu - sajagempak.com

“Saya tidak pernah melihat reptilia begitu sebelum ini,” kata Rogers.

Ular berkenaaan kemudianya diambil mereka dari kucing (Olive) dan dinamakan sebagai Dos oleh anak perempuan mereka. Kemudiannya, mereka pun menyerahkan ular tersebut yang masih hidup kepada Suruhanjaya Pemuliharaan Hidupan Liar, Institut Penyelidikan Ikan dan Hidupan Liar Florida (FWC).Kucing Menemui Ular Hitam Berkepala Dua Yang Hidup Dan Membawanya Ke Ruang Tamu - sajagempak.com

Menurut FWC, ular hitam berkepala dua seperti Dos adalah penemuan ganjil yang amat jarang berlaku dan menjelaskan keadaan ular itu dikenali sebagai bicephaly.

“Fenomena ini disebut bicephaly, yang bukan kebiasaan tetapi boleh terjadi ketika perkembangan embrio apabila dua monozigot kembar gagal berpisah, akhirnya meninggalkan dua kepala pada satu badan,” tulis FWC dalam posting di Facebook.

Kucing Menemui Ular Hitam Berkepala Dua Yang Hidup Dan Membawanya Ke Ruang Tamu - sajagempak.com
Kecil je rupanya ular ni

Menurut FWC lagi, ular hitam berkepala dua itu sukar untuk bertahan di luar kerana bergantung kepada sepasang otak yang menyukarkannya untuk makan dan melepaskan diri daripada pemangsa atau haiwan lain, contohnya seperti kucing peliharaan keluarga Rogers (Olive)

Facebook Comments Box