Lelaki Disangka Sakit Kepala Biasa Tiba-tiba Meninggal Selepas 2 Minggu

Kita sebagai manusia normal mesti pernah sakit kepala bukan? Selalunya solution mudah bagi semua orang ialah ambil panadol untuk melegakan sakit kepala. Selain itu tak kurang juga yang akan mencuba petua-petua lama dan atau setidaknya berehat dan tidur. Hanya jika dah teruk baru pergi jumpa doktor.. itulah kebiasaan buruk kebanyakan orang zaman sekarang.sajagempak.com - Lelaki Disangka Sakit Kepala Biasa Tiba-tiba Meninggal Selepas 2 Minggu

Menurut Definitely Filipino, seorang lelaki dikenali sebagai Patrick Mendoza telah meninggal dunia kerana sakit kepala dan beberapa komplikasi kesihatan yang lain. Kakak Patrick, Jovelyn nak beri amaran kepada orang ramai tentang apa yang jadi kat adik dia, so dia upload pasal ni kat Facebook.

Jovelyn dan Patrick ni dua-dua kerja kat sebuah kilang di Korea Selatan. Mula-mula Patrick ni cuma sakit kepala dan demam. Dia sure yang ni bukan la serious sangat, so dia pergi terima suntikan dan ambil ubat kat klinik.

sajagempak.com - Lelaki Disangka Sakit Kepala Biasa Tiba-tiba Meninggal Selepas 2 Minggu

Baru empat hari sembuh, tiba-tiba Patrick jatuh sakit lagi sekali. Tapi dia tak nak la kena tahan kat hospital sebab dia rasa tu sakit kepala biasa je. Takkan la sakit kepala pun nak kena tahan kat wad, betul tak? Itu lah yang Patrick fikir sampailah tiba-tiba esok tu dia sawan sampai tak sedarkan diri dan dikejarkan ke hospital

Lepas dah bagi suntikan dan macam-macam ubat, Patrick still tak bertambah baik. Disebabkan keadaan dia yang makin kritikal, Patrick ditempatkan kat Unit Rawatan Rapi (ICU).

sajagempak.com - Lelaki Disangka Sakit Kepala Biasa Tiba-tiba Meninggal Selepas 2 Minggu

Apa yang mengejutkan, Patrick rupanya ada penyakit encephalitis, sejenis penyakit keradangan dalam otak yang disebabkan virus.

sajagempak.com - Lelaki Disangka Sakit Kepala Biasa Tiba-tiba Meninggal Selepas 2 Minggu

 

Siapa sangka benda yang kita selalu pandang remeh macam sakit kepala boleh membawa kepada perkara yang lebih bahaya. Ini kerana sakit yang kita rasa sikit tu mungkin petanda kepada penyakit yang lebih teruk dan boleh menyebabkan kematian.

So korang kalau rasa pening kepala tu, jangan makan panadol je tau, better pergi jumpa doktor cepat-cepat okay!

Sumber: Sehinggit Media, Lobak Merah

Facebook Comments Box