Lelaki ‘Ditawan’ Penunggu Hutan Selama 4 Hari Sebelum Ditemui Pasukan Penyelamat

“Saya dengar orang memanggil nama tetapi tidak berdaya untuk menjawab,” kata Cassidy Ali, 23, mangsa yang hilang ketika memancing di pangkalan Rembai, Sungai Melikat,di sini, Sabtu lalu.sajagempak.com - Lelaki 'Ditawan’ Penunggu Hutan Selama 4 Hari Sebelum Ditemui Pasukan Penyelamat

Katanya, sepanjang empat hari berada di dalam hutan dia hanya minum air di lopak. “Setiap hari saya mendengar orang memanggil nama mencari saya.

“Tetapi mulut bagaikan dikunci oleh sesuatu menyebabkan tidak dapat membalas panggilan pihak pasukan mencari dan menyelamat (SAR),” katanya.

Cassidy berasal di Kampung Sungai Melikat A, di sini, dijumpai selamat oleh pasukan SAR, jam 10.45 pagi tadi, pada jarak enam kilometer dari rumah panjang.

sajagempak.com - Lelaki 'Ditawan’ Penunggu Hutan Selama 4 Hari Sebelum Ditemui Pasukan Penyelamat

Penolong Pengarah Operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Sarawak, Tiong Ling Hii berkata, ketika ditemui mangsa dalam keadaan lemah berikutan tidak makan dan hanya bergantung dengan air untuk diminum sepanjang berada di dalam hutan terbabit.

“Malah, mangsa mengalami beberapa kesan calar pada bahagian muka, tangan dan kaki.

“Mangsa seterusnya dibawa oleh pasukan SAR dengan menggunakan pengusung ke Pos Kawalan Bomba (PKB),” katanya di sini, hari ini.

Katanya, sejurus tiba di PKB pada jam 1.30 petang mangsa diserahkan kepada pihak polis untuk tindakan selanjutnya.

sajagempak.com - Lelaki 'Ditawan’ Penunggu Hutan Selama 4 Hari Sebelum Ditemui Pasukan Penyelamat

“Sebelum menjumpai mangsa, pasukan SAR yang terdiri daripada ahli keluarga mangsa mengadakan upacara miring bagi ikhtiar untuk mencari mangsa.

“Ketika upacara miring dijalankan, mereka terdengar suara seperti orang menangis di sekitar dan tidak lama kemudian mangsa dijumpai pasukan SAR dalam keadaan selamat dan lemah,” katanya. – BH Online

Facebook Comments Box