“Pasang Aircond Di Rumah Dulu Baru Kami Balik Kampung Bermalam” – Anak Beritahu Bapa

“Pasang Aircond Di Rumah Dulu Baru Kami Balik Kampung Bermalam” – Anak Beritahu Bapa. Ceritanya seperti seakan-akan sama dengan cerita yang tular semalam. Namun, benar atau tidak hanya empunya cerita sahaja yang tahu. Mungkin kebetulan atau mungkin kisah lama yang kelihatan sama.sajagempak.com - "Pasang Aircond Di Rumah Dulu Baru Kami Balik Kampung Bermalam" - Anak Beritahu Bapa

Hajat si bapa melihat anak, menantu dan cucunya pulang bercuti di kampung sedikit terbantut apabila si anak meletakkan syarat yang tidak masuk akal.

Bagaikan tidak pernah hidup susah, selamba si anak meminta bapanya memasang pendingin hawa sekiranya mahu mereka pulang atau jika tidak, mereka sekeluarga menginap di hotel berdekatan.

KISAH petang tadi. Dapat call dari seorang customer, cakap nak pasang aircond paling murah dan urgent. Katanya, anak, menantu dan cucunya nak balik ke kampung sempena cuti sekolah.

Tapi si anak bagi syarat kena pasang aircond dalam bilik dahulu, baru diorang bermalam dekat rumah. Kalau tak, si anak nak bermalam dekat hotel.

sajagempak.com - "Pasang Aircond Di Rumah Dulu Baru Kami Balik Kampung Bermalam" - Anak Beritahu Bapa
Gambar Hiasan

Jadi aku pergi ke alamat rumah yang pakcik ini berikan. Sampai di rumah pakcik itu, bagi bagi senarai harga beberapa jenama aircond.

Pakcik ini tiba-tiba senyap. Termenung panjang nak kena pasang aircond semata-mata nak memenuhi kehendak anaknya. Dengan berat hati, pakcik itu beritahu yang dia tak cukup duit.

Bila tengok air muka pakcik ini, aku tak sampai hati nak ambil duit dia. Jadi aku hanya caj untuk harga aircond sahaja.

Dalam perjalanan pulang, aku pula yang termenung. Tiba-tiba teringat pada arwah ayah.

Wahai si anak, mak dan ayah yang sedang menghitung usia itu bukan harapkan apa-apa pun dari kamu. Cukuplah dapat tengok anak cucu depan mata untuk melepaskan rindu.

Nanti bila ayah kau dah tak ada dalam dunia ini, kau akan menyesal tak sudah.

Ingatlah, dalam hidup ini kita semua patut bagi dan dapat peluang kedua. Tetapi menangis air mata darah sekalipun, mak ayah takkan ada kelahiran semula.

Sumber: Mohd Azhakim

Facebook Comments Box