Penduduk Boleh Kena Saman Jika Menternak Ayam Di Rumah Sendiri

Sebuah rumah di Kuantan, Pahang diserbu pihak Majlis Pembandaran Kuantan (MPK) selepas didapati menternak ayam di kawasan perumahan.Penduduk Boleh Kena Saman Jika Menternak Ayam Di Rumah Sendiri

Pihak berkuasa menerima aduan daripada jiran tetangga yang memaklumkan pemilik kediaman menjadikan laman tepi rumah mereka sebagai kawasan penternakan ayam.

Operasi dilaksanakan atas aduan orang ramai terhadap penduduk di Perumahan Bandar Putra yang menternak ayam dalam kawasan perumahan. Memelihara atau menternak di kawasan perumahan merupakan satu kesalahan kerana melibatkan kesihatan awam dan kebersihan.Penduduk Boleh Kena Saman Jika Menternak Ayam Di Rumah Sendiri

 

Menurut Majlis Bandaraya Kuantan, menternak binatang seperti ayam atau itik di halaman rumah adalah tidak dibenarkan memandangkan ianya boleh melibatkan kesihatan awam dan kebersihan.

 

Boleh bayangkan bagaimana penduduk terpaksa menghidu bau busuk dan lalat kerana tindakan tidak sensitif kepada jiran tetangga itu.

Penduduk Boleh Kena Saman Jika Menternak Ayam Di Rumah Sendiri

Penduduk Boleh Kena Saman Jika Menternak Ayam Di Rumah Sendiri

KRT perlu memainkan peranan lebih besar memberi maklumat kepada MPK sekiranya terdapat aktiviti sebegini di kawasan perumahan dan menjadi komuniti bandaraya yang prihatin.

 

 

Dalam foto dikongsikan, kelihatan pemilik rumah berkenaan mendirikan reban ayam yang agak besar memandangkan kawasan tepi rumahnya yang luas.Penduduk Boleh Kena Saman Jika Menternak Ayam Di Rumah Sendiri

 

Dalam serbuan itu, pihak Majlis Pembandaran Kuantan (MPK) telah menangkap beberapa ekor ayam yang dipelihara oleh pemilik kediaman tersebut.

Penduduk Boleh Kena Saman Jika Menternak Ayam Di Rumah Sendiri

 

Rata-rata di ruangan komen tidak setuju dengan tindakan tersebut yang dilihat sangat pentingkan diri sendiri. Tak kurang juga yang merasakan rumah berkenaan seperti berada di kampung.

Antara komen-komen netizen:Penduduk Boleh Kena Saman Jika Menternak Ayam Di Rumah Sendiri

 

Sumber : Majlis Bandaraya Kuantan

Facebook Comments Box