Polis Jelaskan Video Tular Pelajar Tak Pakai Helmet Terbabas Ketika Lari Dikejar Polis Trafik

Polis Jelaskan Video Tular Pelajar Tak Pakai Helmet Terbabas Ketika Lari Dikejar Polis Trafik, Baru tahu cerita sebenarnya.sajagempak.com - Polis Jelaskan Video Tular Pelajar Tak Pakai Helmet Terbabas Ketika Lari Dikejar Polis Trafik

Susulan video viral insiden seorang pelajar yang melarikan diri sebelum terbabas ketika diminta berhenti oleh anggota trafik di Jalan Pasir Mas-Bunut Susu, pada 13 Februari lepas.

Polis semalam memberikan penjelasan pihaknya tidak menahan, sebaliknya hanya mengeluarkan saman ke atas seorang pelajar terbabit seperti dipetik Astro Awani.

sajagempak.com - Polis Jelaskan Video Tular Pelajar Tak Pakai Helmet Terbabas Ketika Lari Dikejar Polis Trafik

Bahkan pelajar yang berusia 16 tahun itu turut dihantar ke hospital untuk mendapatkan rawatan sebagai pesakit luar kerana kecederaan yang dialami tidak parah.

sajagempak.com - Polis Jelaskan Video Tular Pelajar Tak Pakai Helmet Terbabas Ketika Lari Dikejar Polis Trafik

Timbalan Ketua Polis Kelantan, Senior Asisten Komisioner, SAC Abdullah Mat Piah, berkata lima saman dikeluarkan ke atas pelajar berkenaan termasuk pemilik motosikal itu.

“Semasa anggota trafik membuat rondaan, tiba-tiba sebuah motosikal melarikan diri dan terlanggar lopak dan terjatuh. Polis bawa ke balai dan kenakan lima saman.

sajagempak.com - Polis Jelaskan Video Tular Pelajar Tak Pakai Helmet Terbabas Ketika Lari Dikejar Polis Trafik

“Tiada lesen, tidak pakai topi keledar, tiada nombor pendaftaran, tuan punya motor pun kita saman, motor kita tahan di balai,” kata Abdullah.

Kejadian berkenaan berjaya dirakam oleh salah seorang pengguna jalan raya melalui “dash-cam” dan tersebar di media sosial sejak Jumaat.

sajagempak.com - Polis Jelaskan Video Tular Pelajar Tak Pakai Helmet Terbabas Ketika Lari Dikejar Polis Trafik

Video berkenaan menimbulkan kemarahan orang ramai yang mempersoalkan tindakan pelajar berkenaan tidak memberhentikan motosikal ketika diminta oleh anggota trafik untuk berhenti.

Menurut Astro Awani, Abdullah pada masa sama turut menasihati pengguna jalan raya terutama remaja supaya menurut arahan walaupun mereka melakukan kesalahan lalulintas kerana tindakan melarikan diri apabila diarahkan berhenti akan mengundang pelbagai bahaya.

VIDEO:

BUDAK TAK PAKAI HELMET DIKEJAR POLIS TRAFIK JATUH TERSERET KE BAHU JALAN!

[UPDATE] Susulan video viral insiden seorang pelajar yang melarikan diri sebelum terbabas ketika diminta berhenti oleh anggota trafik di Jalan Pasir Mas – Bunut Susu, pada 13 Febuari lepas."Pihak polis tidak menahan, sebaliknya hanya mengeluarkan saman ke atas seorang pelajar terbabit. Bahkan pelajar yang berusia 16 tahun itu turut dihantar ke hospital untuk mendapatkan rawatan sebagai pesakit luar kerana kecederaan yang dialami tidak parah."Timbalan Ketua Polis Kelantan, Senior Asisten Komisioner, SAC Abdullah Mat Piah, berkata lima saman dikeluarkan ke atas pelajar berkenaan termasuk pemilik motosikal itu."Semasa anggota trafik membuat rondaan, tiba-tiba sebuah motosikal melarikan diri dan terlanggar lopak dan terjatuh. Polis bawa ke balai dan kenakan lima saman. Tiada lesen, tidak pakai topi keledar, tiada nombor pendaftaran, tuan punya motor pun kita saman, motor kita tahan di balai."Dinasihatkan kepada pengguna jalan raya terutama remaja supaya menurut arahan walaupun mereka melakukan kesalahan lalulintas kerana tindakan melarikan diri apabila diarahkan berhenti akan mengundang pelbagai bahaya. #BewareAMARAN DAH DIBERI, TETAP TAK NAK BERHENTI!Aksi kejar-mengejar antara polis trafik dan budak tak pakai helmet.Lokasi: Jalan Pasir Mas – Bunut Susu, Kelantan

Dikirim oleh Viral.my pada Kamis, 13 Februari 2020

p/s: Kalau tak buat salah, buat apa nak takut kalau polis suruh berhenti kan? Ni dah terang-terang tak pakai helmet pula. Apa-apapun semoga remaja ni cepat sembuh dan tidak mengulangi kesalahannya di masa akan datang.

Facebook Comments Box