‘Rasa Dah Tersalah Tanya Soalan..’ Naik Grab Pergi Bengkel, Cikgu Perasan Ada Budak Duduk Sebelah Pemandu

sajagempak.com - ‘Rasa Dah Tersalah Tanya Soalan..’ Naik Grab Pergi Bengkel, Cikgu Perasan Ada Budak Duduk Sebelah Pemandu
Gambar Hiasan

Tidak dinafikan Grab merupakan satu aplikasi popular yang sangat berguna kepada kita pada masa sekarang. Baru-baru ini, Seorang cikgu berkongsikan kisahnya ketika menaiki grab untuk pergi ke bengkel kereta yang mendapat perhatian netizen.

Oleh sebab lama tak naik grab, hari tu saya saje naik Grab nak ke bengkel kereta. Dah time balik sekolah dah masa tu. Kereta saya pagi-pagi, ada orang bengkel ambil kat sekolah, jadi tadi akak cashier call dah boleh ambil.

Lepas order sampailah abang grab kat tempat saya tunggu. Saya nak masuk duduk depan sebelah dia. Tapi itulah bila saya nak masuk saya perasan ada orang. Brader pemandu bagi isyarat mintak saya duduk belakang.

Masuk-masuk saya perasan rupanya yang duduk sebelah brader tu budak sekolah. Masih pakai baju sekolah. Siap ada buku kat tangan. Tapi budak tu tidur. Mungkin penat sangat seharian kat sekolah.

‘Nak pergi mana cikgu?’. Brader tu tanya. Mungkin muka saya nampak macam cikgu.

‘Bengkel bang..’ saya jawab. Lepas tu suasana sepi. Dia senyap, saya pun senyap.

‘Lama dah bawak grab bang?’ saje saya tanya.

Dia senyap kejap. Lepas tu dia jawab: ‘Sejak saya kena buang kerja cikgu..’

Allah, Allah, saya rasa saya dah tersalah tanya soalan ni. Lepas tu saya mintak maaf. Dia kata takpe.

Dia terus buka cerita masa lockdown hari tu dia kena berhenti kerja. Lepas tu dengan simpanan yang ada dia try berniaga pasar malam. Tapi tak jalan jugak. Lepas tu dia bawak grab. Sampailah sekarang. Bolehlah tampung-tampung mana yang patut, dia kata.

‘Anak ke bang?’ saya tanya siapa budak sebelah dia.

‘Ya cikgu, penat sangat kot. Saya tak mampu nak sewa van cikgu, jadi sambil saya buat grab ni bolehlah saya hantar dia pergi dan balik. Kesian jugak dia pagi-pagi dah kena bangun nak ikut jadual saya..’

Budak tadi masih tidur. Penat sangat agaknya kat sekolah. Tapi itulah yang buat saya kagum penat-penat dia, buku masih ada kat tangan. Maksudnya sambil-sambil dia naik kereta tu, dia masih nak baca buku. Bagusnya budak tu.

Sampai kat bengkel. Saya tengok harga RM6.00. Saya bayar RM20. Brader tu nak pulang baki. Saya kata takpe bagi kat anak abang. Dia ucap terima kasih banyak kat saya.

sajagempak.com - ‘Rasa Dah Tersalah Tanya Soalan..’ Naik Grab Pergi Bengkel, Cikgu Perasan Ada Budak Duduk Sebelah Pemandu

Bagus brader tu didik anak dia. Walaupun mungkin PKP ni menjejaskan periuk nasi dia sekeluarga tapi dia tak abai tanggungjawab untuk didik anak dia. Dan, paling penting pelajaran anak dia, dia tak lupa.

Kita yang masih cukup makan, cukup pakai, boleh bayar ansuran rumah, bersyukurlah banyak-banyak sebab kat luar sana masih ramai yang tengah struggle nak cari sesuap nasi.

Doa saya moga dipermudahkan buat brader ni sekeluarga dan moga cepatlah musim Covid ni berlalu daripada kehidupan kita semua ?

Sumber/Kredit: Muhammad Yusof

Facebook Comments Box