Tidak Mampu Bayar Bil, Ibu Tunggal Dan Anak Hidup Bergelap Dua Tahun

TUMPAT – Kesempitan hidup yang dialami seorang ibu tunggal bersama empat anaknya menyebabkan mereka terpaksa hidup bergelap kira-kira dua tahun lalu kerana tidak mampu membayar bil elektrik yang tertunggak sehingga mencecah RM2,126.85.Tidak Mampu Bayar Bil, Ibu Tunggal Dan Anak Hidup Bergelap Dua Tahun

Lebih menyedihkan rumah pusaka didiami Dahalia Said, 39, dan keluarga di Kampung Berangan Masjid di sini juga sudah usang dengan dinding dan atap di bahagian dapur berlubang dan hampir runtuh dimakan anai-anai.

Katanya, anak-anak menggunakan lilin untuk menyiapkan kerja sekolah manakala peralatan elektrik lain seperti peti sejuk dan mesin basuh sudah lama tidak berfungsi.

Dahalia yang bekerja sebagai jurujual di sebuah pasar raya dengan pendapatan kasar RM1,100 membelanjakan wang berkenaan untuk menyara empat anak, Harith Denial Zamizam, 18, sedang menunggu keputusan peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia dan Harith Daiyan Zamizam, 16, pelatih di Giat Mara Tumpat.

sajagempak.com - Tidak Mampu Bayar Bil, Ibu Tunggal Dan Anak Hidup Bergelap Dua Tahun

Dua lagi, Harithah Zayani, 13, bersekolah di Sekolah Menengah Kebangsaan Berangan dan Husna Izara Nordin, 8, bersekolah di Sekolah Kebangsaan Berangan 1, Tumpat.

“Gaji yang saya dapat setiap bulan digunakan untuk makan dan minum kami sekeluarga. Biasanya makan nasi goreng dengan telur hancur sahaja. Kadang-kadang ada lauk ikan dan jarang juga dapat makan ayam,” katanya ketika ditemui di rumahnya.

sajagempak.com - Tidak Mampu Bayar Bil, Ibu Tunggal Dan Anak Hidup Bergelap Dua Tahun
Anak-anak terpaksa menggunakan lilin untuk belajar dan siapakan kerja sekolah

Menurut Dahalia, kelengkapan persekolahan dan wang saku anak-anak juga menggunakan wang gaji tersebut dan anaknya juga terpaksa meminjam baju sukan daripada sepupu mereka kerana tidak mampu membeli pakaian itu.

“Kali terakhir saya menjelaskan bil sebanyak RM477 pada 3 Februari 2016 dan selepas itu tidak mampu lagi membayarnya sehinggalah kemudahan itu dipotong pada tahun 2018.

“Kalau makan minum pun ikat perut, macam mana saya nak jelaskan bil yang mencecah lebih RM2,000 itu. Saya memang tidak ada duit.

sajagempak.com - Tidak Mampu Bayar Bil, Ibu Tunggal Dan Anak Hidup Bergelap Dua Tahun
Bil tertunggak yang tidak mampu dibayar

Dinding dan rumah yang roboh pun tidak dapat dibaiki kerana tidak ada wang dan hanya ditutup dengan kanvas bagu mengelak dimasukki air hujan.

“Ada jiran yang kesian pada kami membantu dengan membenarkan kami menyambung elektrik daripada rumahnya sejak tiga minggu lalu tetapi saya tidak tahu sampai bila hendak meminjam dari jiran dan sudah tentu saya perlu bayar kepadanya,” katanya.

sajagempak.com - Tidak Mampu Bayar Bil, Ibu Tunggal Dan Anak Hidup Bergelap Dua Tahun
Dinding dan atap sudah uzur dan dimasuki air ketika hujan

Dahalia juga berharap dapat menyediakan rumah yang selesa untuk anak-anaknya yang sedang membesar.

Bagi mereka yang ingin membantu keluarga ini boleh salurkan ke Bank Islam 03036020796768 atau hubungi 011-5111 5101.

Sumber: Sinar Harian

Facebook Comments Box