Wanita Ambil Handphone Pelanggan Tertinggal Atas Meja, Alasannya Selepas Kantoi Di CCTV Buat Netizen Geram

KOTA BHARU – Tindakan seorang wanita bertudung yang mengambil sebuah telefon pintar milik pelanggan yang tertinggal di sebuah kedai roti di Kubang Kerian semalam mempamerkan sikap warganegara yang tidak bertanggungjawab.sajagempak.com - Wanita Ambil Handphone Pelanggan Tertinggal Atas Meja, Alasannya Selepas Kantoi Di CCTV Buat Netizen Geram

Kejadian telefon tertinggal di meja saringan suhu badan di pintu masuk yang berlaku pada jam 5.55 petang tersebut dirakam kamera litar tertutup (CCTV) premis berkenaan.

Mangsa yang juga penjual madu, Siti Suhaila Che Razali, 28, berkata, dia bersama anak lelaki berusia empat tahun masuk ke kedai roti tersebut sementara menanti pelanggan yang mahu mengambil madu di lokasi itu.

Menurutnya, dia meletakkan telefon model Phone Google Pixel 2 xl di meja itu untuk mencatat nama dan mengesan suhu bagi mematuhi prosedur operasi standard (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan sebelum masuk ke kedai.

“Pada masa sama, anak menangis menyebabkan keadaan kelam kabut dan saya terlupa telefon.

“Saya hanya menyedarinya ketika membuka beg duit dan teringat tertinggal telefon di meja pintu masuk kedai tetapi apabila dicari telefon sudah tidak ada,” katanya.

Wanita ini kemudian dilihat mengambil telefon berkenaan dan berlalu dari kawasan kedai sementara mangsa, Siti Suhaila sedang membuat bayaran kek untuk anak lelakinya yang berusia empat tahun.

Katanya, dia segera meminta bantuan pemilik kedai yang kemudian memeriksa CCTV dan melihat rakaman seorang wanita mengambil telefon bimbit berkenaan sebelum berlalu meninggalkan kedai itu.

sajagempak.com - Wanita Ambil Handphone Pelanggan Tertinggal Atas Meja, Alasannya Selepas Kantoi Di CCTV Buat Netizen Geram

 

“Suami saya kemudian menghubungi telefon saya beberapa kali namun tidak dijawab dan meninggalkan pesanan supaya wanita tersebut memulangkan telefon bimbit berkenaan.

“Selepas rakaman CCTV ini tular, seorang individu mengaku adik pelaku mengirimkan pesanan ringkas pada jam 9 pagi hari ini yang memaklumkan kakaknya tidak berniat untuk mengambil telefon bimbit berkenaan sebaliknya tergesa-gesa meninggalkan kedai kerana hendak menghadiri majlis hari jadi anaknya selain berjanji untuk memulangkan telefon bimbit berkenaan,” katanya.

Siti Suhaila berkata, dia tidak memarahi wanita itu, namun memintanya supaya memulangkan telefon bimbit tersebut berikutan segala urusan dengan pelanggan dan maklumat perniagaan madu serta kerjaya sebagai jurusolek tersimpan dalam telefon itu.

“Dia meminta maaf kepada saya dan berkata tidak patut saya tularkan rakaman perbuatannya itu. Saya maafkan kesilapan dia. Semoga menjadi pengajaran juga kepada orang lain supaya lebih berhati-hati serta tidak mengambil barangan orang lain,” katanya.

VIDEO:

amboi makcik ni.. slumber je ambil phone orang?

amboi makcik ni.. slumber je ambil phone orang?Allahu… Dugaan harini phone ksu kene curi tadi.. salah ksue jgk ni terlupa tinggl situ lepas isi nama check in kedai .. Minta jasa baik semua share video ni terutama area kelantan . mana tau dia nampak post ni terbuka pintu hati makcik ni nk bagi balik phone ksue ? Makcik tolong hantar balik phone saya, Banyak urusan kerja saya dengan Phone tu ..lokasi kedai roti Perling kubang kerian18 Oktober 2020 Masa 5.54PMPhone Google Pixel 2 xl@sherry smile

Posted by Kementerian Netizen Malaysia on Monday, 19 October 2020

Setakat tengah hari semalam, pelaku memberitahu mangsa dia dalam proses untuk memulangkan telefon bimbit tersebut dengan meninggalkannya semula di kedai roti berkenaan. – Sinar Harian

Facebook Comments Box