Doktor Terkejut Bau Seperti Bangkai Ketika Buat Pembedahan Pada Lelaki Sakit Perut

Baru-baru ini, tular satu perkongsian daripada seorang doktor mengenai seorang pakcik yang mengalami masalah usus. Kisahnya pesakitnya yang berusia 40 tahun mengalami masalah usus yang sangat teruk hingga terpaksa dibuang.sajagempak.com - Doktor Terkejut Bau Seperti Bangkai Ketika Buat Pembedahan Pada Lelaki Sakit Perut

Pakcik ini pada mulanya datang mengadu sakit perut yang teruk, sentuh sikit dah menggelupur. Dah sebulan pakcik ini sakit perut dan doktor ini pda mulanya menyangka pakcik ini ada masalah appendix.

Tapi, apabila melakukan pemeriksaan, doktor terkejut apabila menemui usus yang berbau busuk seperti bangkai. Air najis terus mengalir ke katil hingga mendatangkan bau busuk. Pemeriksaan lanjut mendapati usus pakcik itu sepanjang 10m sudah rosak dan terpaksa dibuang sehingga berhampiran bahagian dubur dan dijahit untuk tutup lubang saja.

Lebih kurang 2/3 usus pesakit itu terpaksa dibuang dan meskipun dia tiada sebarang penyakit, namun didapati pesakit ini adalah seorang perokok tegar sampai sehari sekotak rokok.

Menurut doktor ini lagi, orang kuat merokok darahnya akan menjadi pekat dan boleh menyebabkan saluran darah tersumbat dan rosak.

sajagempak.com - Doktor Terkejut Bau Seperti Bangkai Ketika Buat Pembedahan Pada Lelaki Sakit Perut

Dibawah ini adalah perkongsian daripada Doktor Kauthar Hassan di facebook:

Alkisah… Pakcik ni datang dgn sakit perut. Umur 40 tahun. Perut terik sangat. Xpayah tekan, sentuh sikit je dah menggelupur. Dia kata, sebelum ni rasa xselesa ja. Dah sebulan rasa xselesa.

Hari ni yang sakit sangat. So, daripada ed terus tolak masuk ot.
Mula2 ingtkan perforated appendix, (Appendix pecah) Bila bukak je perut, astaghfirullahalazim….bau dia ,macam bangkai. Air najis sampai mengalir ke katil.

Sp anaesth yang duduk luar ot, masuk jengok. ” Eh, bau apa yg busuk sangat ni? Sampai kaunter depan bau.”

Rupanya usus yang pecah. Gangrene.

Usus yang panjang 10 meter tu rosak. Hitam. 2/3 dari usus kena buang. Potong sampai dekat dubur. Jahit untuk tutup lubang je. Semua dah xboleh pakai. Terpaksa buat stoma beg. (Lubang kat perut utk keluar najis). Kekal.

Orangnya muda lagi. Xde penyakit apa2. Badan fit molek.

Satu je masalah dia. Active smoker. Sehari sekotak.

So kita syak, masalah ni berpunca dari thrombosis. Orang yg kuat merokok ni, darah dia akan jadi pekat. Darah yang pekat, boleh menyebabkan salur darah tersumbat. Kawasan yg tersumbat tu akan rosak, jadi macam daging busuk.

Aku xdapat bayangkan macamana penerimaan bila dia bangun nanti.

P/s..ni gmba usus besar..yg satu lagi yang panjang sedepa, dah masuk dalam baldi.

Kredit: FB Kauthar Hassan

Facebook Comments Box