Buang Duit RM154 Macam Tisu Tandas, Sekolah Kecewa Tindakan Pelajar

Tiga Orang Pelajar Merakam Video Buang Duit S$50 Dalam Mangkuk Tandas, Anggap Duit Itu Seperti Tisu Tandas.Buang Duit RM154 Macam Tisu Tandas, Sekolah Kecewa Tindakan Pelajar

Baru-baru ini tular video melibatkan beberapa orang pelajar dari Raffles Institution (RI) merakam diri mereka dengan sengaja bermain-main dengan wang tunai.

Rakaman video itu kemudian dimuatnaik di ‘Stories Instagram’ pelajar terbabit.

Intipati di dalam video terbabit menunjukkan para pelajar yang berpakaian seragam RI tertawa ketika mereka melemparkan wang kertas S$50 atau lebih kurang RM154 ke dalam lubang tandas dengan sengaja, yang ingin merujuk kepada wang itu sebagai “kertas tandas kami”.

Pelajar Buang RM154 Dalam Mangkuk Tandas, Anggap Macam Tisu Tandas

Dua klip lain menunjukkan para pelajar melemparkan wang kertas S$50 yang lain dari bangunan sekolah, di mana ia mendarat di bahagian atas tempat perlindungan di bawah.

Pelajar telah menjalani kaunseling

Sebelumnya, RI mendedahkan bahawa mereka menyedari kejadian itu dan sedang menyiasat.

Dalam satu kenyataan yang kemudiannya dikongsi dengan Mothership pada waktu malam, RI mengemas kini bahawa tiga pelajar mereka terlibat dalam kejadian itu.

Sejak itu sekolah tersebut “menasihati para pelajar dengan tegas tentang keparahan dan ketidaksensitifan tindakan mereka”, dan akan mengambil tindakan tatatertib yang ketat terhadap ketiga-tiga mereka.

RI menyatakan bahawa mereka “kecewa” melihat pelajar mereka membuang wang “dengan cara yang cuai”.

Pelajar Buang RM154 Dalam Mangkuk Tandas, Anggap Macam Tisu Tandas

Menurut RI, para pelajar juga telah menyatakan penyesalan dan menyesali tindakan mereka.

Ibu bapa mereka juga telah dimaklumkan mengenai kejadian itu.

“Sekolah yakin bahawa pelajar akan belajar dari kesilapan mereka dan berkomitmen terhadap tingkah laku yang lebih tinggi pada masa akan datang,” kata RI.

Sumber : Mothership, Siakapkeli

Facebook Comments Box