Skrin ‘Protector’ Handphone Perlu Diganti Jika Sudah Rosak

Pemuda nyaris kehiIangan jarinya akibat menggunakan handphone dengan ‘screen protector’ yang sudah retak dan rosak. Boleh dikatakan setiap kali kita membeli Handphone atau telefon bimbit yang baru, kita mesti akan mahu membeli atau mencari ‘screen protector’ untuk Handphone baru kita bukan?sajagempak.com - Skrin 'Protector' Handphone Perlu Diganti Jika Sudah Rosak

Walaubagaimanapun, berapa ramai daripada anda yang menggantikan semula ‘screen protector’ Handphone anda yang sudah rosak atau retak? Lebih-lebih lagi kalau anda sudah menggunakan handphone anda untuk jangkamasa yang lama, mesti pernah terfikir ‘ah, malas la nak ganti’

Gara-gara kerana terus menggunakan ‘screen protector’ retak di handphone untuk bermain game, seorang lelaki terpaksa mengalami pengalaman yang amat memeritkan apabila dia terpaksa masuk hospital selepas jarinya terkena JANGKlTAN.

Mangsa, Muhammad Azuan Iqbal Abdullah Sani, 23 berkata dia hanya menyedari kejadian itu selepas ibu jari kanannya bengkak selain beberapa kesan berwarna hitam sejak dua minggu lalu.sajagempak.com - Skrin 'Protector' Handphone Perlu Diganti Jika Sudah Rosak

Menurutnya, dia dimaklumkan doktor yang jarinya terkena JANGKlTAN kuman selepas mendapatkan rawatan di sebuah klinik di Puncak Alam.

“Doktor kemudiannya memberi ubat tahan sakit serta antibiotik. Malah, saya turut dicucuk sebanyak lima kali di jari bagi membuang nanah.

“Namun, jari saya semakin teruk. Sabtu lalu, saya ke sebuah hospital swasta di Shah Alam dan doktor memaklumkan jari saya perlu dibedah.

“Alangkah terkejutnya apabila dimaklumkan kemungkinan jari saya akan dip0tong sekiranya lambat mendapatkan rawatan,” katanya ketika dihubungi”

sajagempak.com - Skrin 'Protector' Handphone Perlu Diganti Jika Sudah Rosak

Katanya, dia bersyukur jarinya semakin sembuh dan hanya perlu ke hospital untuk mencuci luka.

Dalam pada itu, Muhammad Azuan Iqbal berkata, dia sangat kerap bermain permainan video atas talian di telefon pintarnya sehingga lewat malam.

“Skrin pelindung di telefon pintar saya memang sudah retak sejak empat bulan lalu. Namun, saya tidak tukar dan masih terus menggunakannya.

“Memang salah saya sebab ambil mudah untuk menggantikan skrin itu dan berharap orang ramai segera menggantikan pelindung skrin sekiranya retak supaya tidak menjadi seperti saya,” katanya.

sajagempak.com - Skrin 'Protector' Handphone Perlu Diganti Jika Sudah Rosak

Terdahulu, saudaranya dikenali sebagai Irfan memuat naik status bersama dua keping foto menerusi Twitter mengenai Muhammad Azuan Iqbal yang dimasukkan hospital selepas cedera akibat serpihan kaca tertusuk ke jarinya.

Pengajaran buat kita semua juga supaya kalau ‘screen protector’ handphone sudah retak, cepat-cepat pergi ganti yang baru.

 

Facebook Comments Box