Tangisan Pontianak Di Tempat Sekatan PKP

TENOM: Bunyi tangisan wanita seakan pontianak menangis di Jalan Tenom – Sipitang di sini dipercayai tindakan segelintir individu yang cuba menakut-nakutkan orang awam dan petugas sekatan jalan raya bagi menguatkuasakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).sajagempak.com - Tangisan Pontianak Di Tempat Sekatan PKP

Kejadian kira-kira jam 10.30 malam semalam, ketika lima anggota terdiri daripada tiga anggota polis dan dua RELA sedang menjalankan Op COVID-19.

Anggota polis dan RELA yang sedang bertugas terdengar bunyi tangisan wanita dan cuba mengesannya namun hilang tidak lama kemudian.

Kejadian itu sempat dirakam anggota petugas sehingga tular di media sosial dan ramai mendakwa itu adalah tangisan makhluk halus.

Ketua Polis Daerah Tenom, Deputi Superintendan Hasan Majid berkata, bunyi yang dikatakan makhluk halus itu tidak wujud dan perbuatan tidak bertanggungjawab itu dilakukan oleh individu yang cuba menakut-nakutkan.

sajagempak.com - Tangisan Pontianak Di Tempat Sekatan PKP

“Lokasi itu memang benar di Jalan Tenom – Sipitang namun bunyi tangisan wanita itu adalah bunyi yang diambil daripada Youtube ‘Kuntilanak menangis’.

“Sama ada mereka cuba menakut-nakutkan ataupun cuba bergurau. Namun polis akan menyiasat perkara itu,” katanya ketika dihubungi, hari ini.

Hasan berkata, pagi tadi, sepasukan polis menjalankan pemeriksaan berhampiran lokasi itu dan menemui satu lokasi di atas bukit yang baru ditebas.

VIDEO:

Polis percaya suara wanita menangis itu diambil dari YouTube dan dimainkan dari lokasi berkenaan melalui pembesar suara atau telefon bimbit mereka. – Berita Harian

Facebook Comments Box